Château Montrose 2. Cru Saint-Estèphe 2020
98-100 point Vinous
98 point Decanter
Château Montrose har en fascinerende historie. Oprindeligt et jagtområde, blev det i slutningen af 1700-tallet omdannet til vinproduktion af Alexandre de Segur, en fremtrædende ejer af flere berømte vinslotte, inklusive Mouton, Lafite og Latour, som alle i dag har 1. Cru Classé status. Tidligere kendt som La Lande de l'Escargeon og en del af Château Calon Segur under Dumoulin-familien, begyndte Montrose først officielt med vindyrkning i 1815 og blev anerkendt som Cru Classé i den berømte 1855-klassificering, hvilket gjorde det til det yngste slot med denne status.
Navnet Montrose har ingen officielt dokumenteret oprindelse, men ifølge lokal folklore kommer det fra de lyserøde skråninger om sommeren, hvilket fik lokale sømænd til at kalde det 'Mont Rose'. I det 20. århundrede blev slottet ledet af Charmoule-familien i tre generationer, hvilket hævede vinen til et niveau sammenligneligt med 1. Cru Classé.
I 1989 besluttede Bouygues-brødrene, ejere af Bouygues Telecom og Bouygues Construction, at de ville købe slottet, hvis det nogensinde blev sat til salg, efter at have smagt den legendariske 1989-årgang. Dette blev en realitet i 2006, og kort tid efter erhvervede de også naboslottet, Tronquoy Lalande. Bouygues-familien iværksatte vigtige forbedringer ved at ansætte Jean Bernard Delmas (tidligere fra Château Haut Brion) og Herve Berland (med fire årtier hos Mouton-Rothschild) som winemaker og direktør. Omfattende renoveringer af slottet og vinkælderen blev gennemført indtil høsten 2013 for en estimeret sum af 55 millioner euro.
Med sine 95 hektar, primært beplantet med Cabernet Sauvignon og Merlot, udvidede Montrose i 2010 med yderligere 22 hektar fra Phélan-Ségur. Disse vinmarker havde oprindeligt tilhørt Montrose. Vingårdens stokke, som er mellem 40 og 60 år gamle, er en del af slottets mål om at blive 100% økologisk dyrket inden 2025. Montrose-vinen har opnået ikonisk status som en af de mest eksklusive vine i Bordeaux, med kvaliteten af en 1. Cru Classé.